Tegenwoordig kent iedereen wel iemand die leeft in een samengesteld gezin. Misschien ben je zelf wel stiefouder, stiefopa of stiefkind. Het lijkt wel of de gezinnen waar ouders nog (gelukkig) samen zijn steeds moeilijker te vinden zijn.Ik ben zelf m oeder en stiefmoeder, een weg die ik met menig keer vallen en opstaan heb bewandeld. Daarom deel ik als Stiefcoach graag mijn ervaring en kennis met jou. Ik weet inmiddels dat je de complexiteit van een samengesteld gezin niet moet onderschatten en gun iedereen die er mee te maken heeft handvatten om hierin beter te kunnen navigeren.
Een goede voorbereiding…
Wie zegt dat je toch wist waar je aan begon weet niet wat ‘ie zegt. De meeste mensen hebben geen reëel beeld van wat ze kunnen verwachten. Ze weten wel dat ze de liefde weer gevonden hebben en er voor willen gaan. Dat ze er alles voor over hebben om de relatie en het samengestelde gezin te laten slagen. Maar bijna niemand onderzoekt van te voren wat je onderweg kan tegenkomen. Laat ik het krachtig stellen: de gemiddelde zomervakantie wordt beter voorbereid.
…is het halve werk
Natuurlijk weet je nooit precies hoe iets gaat, het leven geeft je geen zekerheden, ook hierin niet. Het helpt wel als je op onderzoek gaat. Net zoals je voor de vakantie de route uitzoekt, welke taal er gesproken wordt, hoe je kan betalen en of je rekening moet houden met lokale bijzonderheden. Als je weet hoe de dynamiek van een samengesteld gezin werkt is dan bespaart je dat op zijn minst een valpartij en een paar blauwe plekken. En als je valt heb je in ieder geval een goed gevulde EHBO doos bij je.
Het sprookje in duigen
Had je maar geweten dat je opeens zoveel ruzie zou krijgen met je partner terwijl jullie altijd zo fijn konden praten. Hoe weinig tijd er nog maar is voor jullie samen. Dat je niet goed weet wat de kinderen van je vinden. Hoe ongemakkelijk jij je voelt bij zijn familie. Hoe het toch komt dat er altijd gedoe is over de opvoeding. Dat je het moeilijk vindt als haar ex-partner belt en dingen weer anders moeten. Dat je je afvraagt of je er wel echt bij hoort. Je hebt geen idee wat je moet doen om het te veranderen zodat het fijner wordt. Uiteindelijk eindig je in tranen en vraag je je af of het dit allemaal wel waard is.
Steen voor steen
De harde werkelijkheid is dat sprookjes niet bestaan. Wil dat zeggen dat het voor altijd zo moet blijven, of erger nog, dat je uit elkaar moet gaan? NEE, dat zeker niet! Als je de moed hebt om in te zien dat je geloofde in een sprookje met ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ wordt meteen de kans geboren om het tij te keren. Leven in een samengesteld gezin vraagt namelijk dat jullie samen je eigen paleis bouwen. Door te leren omgaan met de emoties die er zijn, samen de pijnlijke dingen leren verdragen en gaan ervaren dat er niet voor alles een oplossing is. Wat je kan doen om elkaar te blijven vinden ook als het stormt. Hoe je verbinding kan creëren tussen iedereen die erbij hoort. Het gaat er om samen het cement te maken, de stenen te stapelen en als een muurtje omvalt beseffen dat dit niet betekent dat meteen je hele paleis mee instort.
Samen kom je verder
Leven in een samengesteld gezin vraagt om moed, openheid en kwetsbaarheid. Durven kijken en samen bouwen aan dat waar het allemaal om begon; een liefdevolle relatie en een fijne plek voor iedereen. Ik geef je graag handvatten om je weg met jouw samengesteld gezin te vinden. Je leest er meer over op mijn website. Ook kun je je aanmelden voor mijn gratis vraag-maar-raak uur waar ruimte is voor jouw persoonlijke vragen. Je bent van harte welkom.