Het laten slagen van een samengesteld gezin hangt af van meerdere dingen. Een belangrijke factor is de bereidheid om het samen te doen. In het begin lijkt het gemakkelijk. Je zit nog op een roze wolk en alles is prachtig. Je nieuwe partner is dat wat je altijd al had gezocht en hij of zij heeft leuke kinderen. Dit is je kans om het allemaal anders, beter te doen. Tot na een tijdje de eerste scheurtjes ontstaan.
Vaak worden deze scheurtjes uiteindelijk scheuren en wordt het steeds moeilijker de relatie en deze gezinsvorm te laten slagen. In een samengesteld gezin geldt de regel: als één van beiden ergens last van heeft is er een probleem. Het is geen optie om het af te doen als overdreven, onzin of wat dan ook. Je zult samen moeten kijken wat je kan doen om dat wat speelt helder te krijgen en er een weg in vinden.
Als je wil leven in een samengesteld gezin heb je letterlijk iets te bouwen. Leer elkaar zo goed mogelijk kennen. En dan bedoel ik niet zo zeer wat iemands favoriete maaltijd is, maar op een dieper niveau. Waar wordt de ander blij van, bang van, boos over, wat vind hij of zij moeilijk of pijnlijk? Het gaat erom dat je relatie een veilige haven wordt voor jezelf en elkaar. Dat je leert spreken en delen zonder dat je het gevoel hebt dat de ander je veroordeelt.
Naast de groei van jullie relatie heb je nog iets anders te doen; het ontwikkelen van de relatie met zijn of haar kinderen. Ook dat kost tijd, de kinderen hebben niet om jou gevraagd. Je bent als het ware vreemden voor elkaar en wordt door het ontstaan van de liefdesrelatie gedwongen een weg te vinden om je tot elkaar te verhouden. Dit vraagt een open houding, ruimte en geduld.
Weten hoe de dynamiek van een samengesteld gezin werkt is zo helpend. Het bespaart je veel illusies en goed bedoelde maar onhandige pogingen om het te laten werken. Het is mijn wens om jou en je partner inzichten aan te reiken en te helpen waar je struikelt. Je bent meer dan welkom.